Doğalgaz kullanılan konutlarda yaşanan zehirlenme olayları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) harekete geçirdi. Kurul konuyu Ankara’da masaya yatırdı. Özellikle kış mevsiminde yaşanan ölümlü kazaları ortadan kaldırmak için dağıtım şirketlerine doğalgaz tesisatları ve baca denetimi yetkisi verilmesi benimsendi.


Yeni dönemde şehir içi doğalgaz dağıtım şirketleri, aboneden izin alarak konutlardaki doğalgaz tesisatını kontrol edecek. Tesisatlar, 3 yılda bir periyodik denetime tabi tutulacak. EPDK kaynakları, yeni düzenlemeyle projelere izinsiz müdahalenin önüne geçerek baca ölümlerinin engellenmesinin hedeflendiğini vurguladı.
Resmi verilere göre Türkiye’de halen 72 il ve 64 bölgede  doğalgaz kullanımı söz konusu. Geçen yıl toplam 45 milyar metreküp doğalgaz tüketilirken, tüketimin yüzde 49,5’i elektrik üretimine, yüzde 26’sı sanayi sektörüne ve yüzde 24,5’i de meskenlere ait. Zaman, EPDK’nın büyük facialara yol açan konutlardaki doğalgaz tesisatlarıyla ilgili çalışmanın ayrıntılarına ulaştı. Kurum, Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle, konutlardaki iç tesisatların sıkı denetim altına alınmasını hedefliyor. Bu amaçla yapılan çalışmada önemli bir değişikliğe gidiliyor. Dağıtım şirketi, güvenlik açısından tehlike arz eden durumlarda, müşteri veya inceleme yapılan yerde ikamet eden kişinin izni ile sayaçtan sonraki doğalgaz tesisatını kontrol edebilecek. İzin alınamaması durumunda dağıtım şirketi, tehlike giderilinceye kadar müşterinin doğalgazını kesebilecek.
Yeni düzenlemeyle evlerin tesisatları 3 yılda bir denetime tabi tutulacak. Dağıtım şirketi en geç 3 yılda bir yapılacak tesisat bazındaki periyodik kontrolü, artı ve eksi 30 günden fazla sapma olmayacak şekilde gerçekleştirecek. Ayrıca bacalı tesisatların kontrollerinde, ilgili mevzuat kapsamında sertifika almış ‘yapı denetim kuruluşları’ ile yetkili baca firmalarından uygunluk belgesi talep edebilecek. Diğer bazı yenilikler şöyle: Dağıtım şirketleri yapacağı tesisat kontrolleri için müşterilerden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararı ile sayaç bazında belirlenen ‘İç Tesisat Proje Onay, Kontrolörlük, Test ve İşletmeye Alma Bedeli’ dışında bir bedel alamaz. Bacalı sistemlerin kullanıldığı tesisatlarda bu bedel yüzde 50 artırımlı uygulanabilir. Müşterinin talebi dışında, zorunlu kontrol periyotu tamamlanmadan yapılacak kontrollerde müşteriden hiçbir bedel alınamaz.

Admin 11 Mart 2013

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA