40 bin insana yer bulamadılar

40 bin insana yer bulamadılar

Türkiye özellikle Suriye’deki savaştan kaçan 2 milyona yakın kişiyi ‘zorunlu’ ağırlarken, AB ülkeleri, muhtaç durumdaki topu topu 40 bin mülteciyi nereye ‘koyacağını’ kararlaştıramıyor.


Avrupa Birliği, Suriye ve Eritre çıkışlı ve halen İtalya ile Yunanistan’daki kamplarda bulunan uluslararası korumaya ihtiyacı olan 40 bin mülteciyi üye ülkelerde konuşlandırmakta zorlanıyor.
Türkiye tek başında AB Komisyonu tarafından belirlenen rakamın yaklaşık 50 katına ev sahipliği yaparken toplantı üstüne toplantı düzenleyip sorunu çözmeye çalışan 28 AB üyesi ülke yine 40 bin rakamına ulaşamadı. Önceki gün AB içişleri ve adalet bakanlarını Lüksemburg’da bir araya getiren toplantıda üye ülkeler yoğun pazarlıkların ardından 32 bin 256 kişi için taahhütte bulundu. Geri kalan yaklaşık 8 bin kişi için pazarlıklar aralıkta sonuçlandırılacak.
AB liderlerinin Komisyon’un önerileri doğrultusunda haziranda aldığı ancak Birlik üyesi ülkelerin neredeyse yarısının itirazı nedeniyle “zorunlu” paylaşımı “gönüllü” paylaşıma çeviren karara rağmen gerekli adımların tam anlamıyla atılmaması özellikle insan hakları örgütleri tarafından sert şekilde eleştiriliyor.
Şu ana kadar kapılarını mültecilere en çok açan ülkeler arasında yer alan Fransa ve Almanya, 40 bin hedefinin yarısına yakını için taahhüt altına girerken Macaristan uygulamaya katılmama kararı aldı.
İspanya, Komisyon’un kendisi için önerdiği sayının yaklaşık dörtte birine yeşil ışık yakarken 40 milyonluk nüfusuyla AB’nin önde gelen ülkeleri arasında yer alan Polonya’nın kabul etme taahhüdünde bulunduğu mülteci sayısı binle sınırlı kaldı. Polonya ve Baltık ülkeleri yüksek sayıda mülteciyi barındırma imkânlarının bulunmadığını net şekilde dile getirirken İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, ülkesinin yaklaşımını, “Yeniden yerleştirme politikası konusunda çok eleştirimiz var çünkü bir çekim faktörü sağlayacak” sözleriyle özetledi.
Avusturya, Slovakya ve Slovenya da “sorunlu” ülkeler arasında yer alıyor. Yeniden yerleştirmeye tabi olacak mültecilerin ekimden itibaren İtalya ve Yunanistan’dan diğer ülkelere gönderilmesi öngörülüyor. AB dışındaki kamplarda bulunan 20 bin göçmenin kabulü konusunda ise uzlaşı sağlamak kolay oldu. AB ülkeleri Suriye’ye komşu ülkelerdeki kamplardan 22 bin 504 göçmeni almayı kabul etti.
Avrupa 22 bin göçmen kabul edecek
AB içişleri bakanlarının üzerinde uzlaştığı dağıtım tablosuna göre, Birlik üyeleri ve Schengen ülkelerinin barındırmayı kabul ettiği 22 bin 504 göçmen, AB dışındaki kamplarda yaşayan sığınmacılar arasından seçilecek.
Norveç'in 3500 göçmenle ilk sıraya yerleştiği dağıtım tablosuna göre Fransa 2375, İngiltere 2200, İtalya 1989, Avusturya 1900, Almanya 1600, İspanya 1449, Belçika 1100, Hollanda ve Danimarka 1000'er, Polonya 900, İrlanda 520, İsviçre 519, İsveç 491, Çek Cumhuriyeti 400, Yunanistan 354, Finlandiya 293, Portekiz 191, Hırvatistan 150, Slovakya 100, Romanya 80, Kıbrıs Rum kesimi 69, Litvanya 70, Bulgaristan, Letonya ve İzlanda 50'şer, Lüksemburg 30, Estonya, Slovenya ve Lihtenştayn 20'şer ve Malta 14 göçmen kabul edecek. Macaristan ise göçmen almayacağını duyurdu.
Öte yandan AB üyeleri İtalya ve Yunanistan başta olmak üzere yoğun göçmen akınına maruz kalan ülkelerin yükünü hafifletmek için AB'ye ayak basmış toplam 32 bin 256 ilticacıyı kendi aralarında paylaşma kararı aldı. Bu kapsamda Almanya 10 bin 500 ve Fransa 6 bin 752 ilticacıyı alma taahhüdünde bulundu.
Hürriyet

Admin 22 Temmuz 2015

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA