Yunanistanda referendum günü
Yunanistan'da 5 Temmuz Pazar günü kreditörlerin öne sürdüğü koşulların oylanacağı referandum gerçekleştirilecek. Yunan başbakan 'hayır oyu verin' çağrısı yaparken AB'den de yeni uyarı geldi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerin şartlarının halk oylamasına sunulacağı 5 Temmuz Pazar günü sadece Avrupa'da kalmayı kararlaştırmayacaklarını, Avrupa halklarıyla eşit haklara sahip ve onurlu bir şekilde yaşamaya karar vereceklerini söyledi.
Pazar günü "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunan Çipras, bu oylarla Avrupa'da gelen tehditlere boyun eğmeyeceklerini söyledi.
Referandumda "evet" oyu kullanacaklara da seslenen Çipras, "Pazartesi günü sonuç ne olursa olsun kazanan biz olacağız. Bu ikileme 'hayır' demekten bazı kesimler korkuyorlar. Pazar günü sonuçlardan ne çıkarsa çıksın, pazartesi günü tüm Yunan halkı olarak yine beraber hareket edeceğiz" diye konuştu.
AB'den Yunanistan'a tehdit: 'Hayır' çıkarsa...
Avrupa Birliği AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın kurtarma paketinin uzatılmasına ilişkin referandum sonucunda "hayır" kararı almasının, Yunanistan'ın müzakereler kapsamında pozisyonunu zayıflatacağını bildirdi.
Juncker, Lüksemburg'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Pazar günü Yunanistan'da gerçekleştirilecek halk oylamasına ilişkin bir soru üzerine Juncker, "Eğer Yunanlılar 'hayır' oyu kullanırsa, Yunanistan'ın pozisyonu dramatik olarak zayıflar" dedi.
Juncker, Yunanistan'ın kurtarma paketinin sona erdiğini hatırlatarak, müzakerenin sürmediğini belirtti.
Bankalarda 1 milyar euro kaldı
Yunan halkı sermaye sınırlamalarının geterildiği ülkede, finansal güçlüklerle boğuşmayı sürdürüyor. ATM’lerden para çekme sınırı 60 euro’da tutulmaya devam ederken, emekliler kendileri için açılan bankalardan en fazla 120 euro çekebildi. Bazı emeklilerin bu durum karşısında isyan ettiği görüldü.
Yunan Bankalar Birliği, bankalarda 1 milyar euro kaldığını, paranın pazartesiye kadar yeteceğini, ancak sonrasının ECB’ye bağlı olduğunu duyurdu. Bu arada Başbakan Çipras, IMF’nin Yunan borcunun sürdürülebilir olmadığına dair son açıklamasının kendilerini doğruladığını savundu.
IMF Yunanistan’ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euro’luk finansmana ihtiyacı olacağını ve müzakere edilen yapısal reformların uygulanmamasının ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceğini belirtti.
IMF’nin borçlarını tahsil edemediği Yunanistan için hazırladığı analiz raporunda, ülkenin hali hazırda yüksek olan borçlarının son dönemdeki politika değişiklikleri nedeniyle “sürdürülemez” hale geldiği ifade edildi. Kamu borcu gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 177.2’sine karşılık gelen Yunanistan, Euro Bölgesi’nde en yüksek borçlanma oranına sahip ülke olmasıyla dikkati çekiyor.
AA