Yaylaların serinliğinde Ramazan
Bingöl ve Muş yaylalarının serin havasında Ramazan ayını karşılayan yaylacılar, ibadetlerini rahatlıkla yapmanın sevincini yaşıyor.
Muş ve Bingöl yaylalarında Ramazan'ı karşılayan yaylacılar serin havada oruç tutmanın ayrıcalığını yaşıyor. Muş'ta 2 bin 800 rakımlı Kurtik Dağı eteklerindeki yaylacılar, ramazan ayını serin yaylalarda doğal hayatla iç içe geçiriyor.
Yaylalara yerleşen aileler, yılın yaklaşık 8 ayında hayvancılık için oldukça verimli olan yüksek rakımlı yaylalarda yaşıyor.
Sıcak yaz günlerinde ramazan ayını Kurtik Dağı eteklerinde geçiren yaylacılar, sahuru yaptıktan sonra günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlıyor. Serin yaylalarda erkekler sürüleri otlatırken, kadınlar ise sağdıkları sütlerle peynir, kaymak ve yoğurt gibi başlıca gıdalarını yapıyor.
Süt sağım işleminin ardından çadırların temizliğini yapan kadınlar daha sonra yaktıkları odun ateşinde iftar yemeklerini hazırlıyor.
Başta Diyarbakır ve Elazığ olmak üzere bölgedeki illerden gelerek Karlıova ilçesi Temek Yaylası'na yerleşen yaklaşık 10 aileden oluşan yaylacılar, yüksek rakımlı yaylada 3 bine yakın hayvanı otlatıyor.
Hayvanları otlamaya götüren erkekler, iftara yakın saatlerde hayvanlarını yeniden kurdukları çadıra getirirken, kadınlar da hayvanların sağımından sonra iftar hazırlıklarına başlıyor. Oruçlarını açan erkekler daha sonra hayvanlarıyla birlikte yeniden çadırlardan ayrılıyorlar.
İftarı yaylalardan getirilen kar suyuyla açıyorlar
Kurtik Dağı’ndaki obruklardan ve güneş görmeyen bölgelerden toplanan karlar kalıplar halinde şehir merkezinde satılıyor. Karı su, ayran ve komposto gibi içeceklere katan vatandaşlar iftarı onunla açıyor.
Muş’ta bazı vatandaşlar, 2 bin 500 rakımlı Kurtik Dağı’ndaki obruklardan ve güneş görmeyen bölgelerde topladıkları karları kamyonetlerle şehir merkezine getiriyor.
Dağlardan getirdikleri karın poşetini 1 liraya satan vatandaşlar, böylece Ramazan süresince aile bütçelerine katkı sunuyor.
Dünya Bülteni