Üniversite tercihlerinde başarı sırası önemli
Bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları duyurulduktan sonra 2 milyona yakın adayın tercih işlemlerinde kullanacağı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu dün açıklandı.
Sınava giren öğrenciler şimdi de istedikleri üniversite ve bölüme yerleşebilmek için tercih yapacak.
Taban puanlar belirtilmedi
Kılavuzda üniversitelerdeki önlisans ve lisans programlarının geçen yılki taban puanları ile başarı sıralamalarına yer verilmedi. Programların kontenjan, puan türleri ve özel şartlarıyla ilgili bilgilere yer verildi. Yani, adayların bu yıl tercih yaparken geçmişe dönük referans alabileceği bir kaynak yok. Bu nedenle tercih dönemi geçmiş yıllara göre daha zor geçecek.
Bu yıl 1 milyon 763 bin 657 aday tercih yapmaya hak kazandı. Kılavuza göre bu yılki üniversite kontenjanları ise 1 milyon 45 bin civarında. YKS kılavuzuna göre tercihler 7 Ağustos'ta başlayacak 14 Ağustos akşamı saat 23.59'da sona erecek. TYT sınavından 150 puandan az alan adaylar, tercih aşamasına katılım gösteremeyecek. Puanı 150'den büyük olan ancak AYT ve YDT sınavına girmeyen adaylar ise yalnızca kılavuz içerisindeki Tablo-3'ten tercihlerini gerçekleştirebilecek.
"Yelpazeyi geniş tutun"
Uzmanlar tercih yaparken kişilik özelliklerine, ilgi ve yeteneklere uygun, gerçekten okumak istenen bölümlerden olmak üzere geniş bir aralıktan tercih yapılmasını öneriyor. Adaylar başarı sırasının üstünde de yapılacak tercihlerin biraz daha geniş aralıkta tutulabilir. Örneğin başarı sırlaması 50 binlik dilimde olan bir aday ilk 5 tercihini 30 binlik programlarda başlatıp orta sıralamasını 40 ila 60 binlerde, sonlara doğru da 80 binlere kadar inerse üniversiteye yerleşme imkanı oldukça yüksek olacak.
Son 3 yılın sıralaması
ÖSYM, son 3 yılda üniversite programlarına en az puanla yerleşen adayların başarı sıralamaları açıkladı. 2015, 2016, ve 2017 yıllarını kapsayan tablolara ÖSYM internet sitesinden erişilebilecek. Adayların 2018'de sınav sisteminin değiştiğini de göz önünde bulundurması gerekiyor.
Sabah