Sıcak Ramazan Günlerinde Hayvanlar da Unutulmamalı
Sıcak yaz aylarına denk gelen ramazan ayında insanlar oruç tutarak, diğer canlıların da açlık ve susuzluk karşısında yaşadıklarını hissetme fırsatı buluyor.
Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam dininin insanların yanı sıra tüm canlılara önem verdiğini vurguladı.
Her canlının merhamete ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Çelik, "Her canlının beslenmeye, suya ihtiyacı var. Sadece sokak köpeklerinin değil, çevremizde yaşayan evcil hayvanların bu ihtiyaçlarını karşılayacak sistemleri oluşturmak lazım. Bu bir medeniyet çalışmasıdır. Bunu belediyeler, hayır kurumları veya vakıflar oluşturabilir" dedi.
Eskiden kuşlar için vakıflar oluşturulduğunu, göçmen kuşlardan yaralanıp yere inmek zorunda kalanların tedavi edildiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"Canlıların hepsinin yaşantımızda, doğanın dengesinde yeri vardır. Biz oruç tutuyoruz diye hayvanlara eziyet edilmemelidir. Orucu insanlar tutar. Bilakis oruç tutmak bize o empatiyi yaptırmalı. Orucun hikmetlerinden biri de aç ve susuz kalan bir insanın neler yaşadığını, aç susuz bir hayvanın, Allah'ın yarattığının ne sıkıntı çektiğini düşündürmektir. Orucun bize kazandırdıklarından biri de bu olmalıdır. Oruç konuşarak değil, yaşayarak tutulmalıdır."
Sıcak ve uzun günlerde oruç tutmak
Müftü Çelik, oruç ibadetinin bir irade eğitimi, nefis muhasebesi olduğuna işaret etti. Hayatın her zaman düz bir yol olmadığını, iniş çıkışlar bulunduğunu dile getiren Çelik, orucun bu tür durumlarda insanlara zorluklara karşı göğüs germe gücü verdiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak gelen sıcak havada nasıl oruç tutulacağıyla ilgili soruların bu yıl gelmediğini bildiren Çelik, şöyle konuştu:
"Antalya'nın nem ve sıcağında oruç tutmak, gerçekten güçlü bir sabır ve irade gerektiriyor. Bütün kardeşlerime bu iradeye sahip olmalarını tavsiye ediyorum. Oruç, ebedi susuzluğa karşı bir nebze olsun dünya susuzluğu, bir nebze dünya açlığıdır. Bu nedenle inananlar olarak bu zorluklara katlanmak lazım. Çok iyi bilinmelidir ki ibadetin zorluk derecesine göre sevabı da daha fazladır."
Çelik, orucun ibadet olmasının yanı sıra bir kültür faaliyeti olduğuna dikkati çekerek, "Sokaklar iftar vaktinde boşalıyor. Camiler, teravih vakitlerinde dolup taşıyor. İftarlar, mahya, teravihler, sahur ışıkları, bunların hepsi ramazan ayının birer kültür objeleridir. Oruç, insanı sarıp sarmalayan bir kültürdür" dedi. - Antalya