Orucun bedensel faydaları

Orucun bedensel faydaları

Birbiri ardına yayınlanan pek çok bilimsel araştırma gösterdi ki, gıda tüketimi azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor.



Özellikle 50’li yaşlardan sonra günde üç-dört değil, iki öğünle beslenip gıda tüketimini abartmazsak, bedenimiz daha rahat oluyor, metabolizmamız daha verimli, hormonal ve enzimatik sistemlerimiz daha güçlü çalışıyor.
Bu öngörü tabii ki herkes için kesin bir doğru değil. Özel durumları nedeniyle sık yemek zorunda olan, öğün atlamaları halinde sağlıkları bozulan, hatta günde iki-üç kez ara öğün almak zorunda kalanlar da var.
Ama öyle anlaşılıyor ki “imalat şartnamemiz”, başka bir deyişle “fabrika ayarlarımız” çoğumuza günde en fazla üç, mümkünse de iki öğün ile yetinmemizi tavsiye ediyor.
Açlık kürlerinin hücre sağlığını neden ve nasıl iyileştirdiğini kanıtlayan araştırmalarıyla Nobel Ödülü kazanan Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi’nin de dikkat çektiği gibi eden aç kaldığı süre içinde kendini daha fazla tamir etme, eksiğini, gediğini giderme, yırtığını söküğünü onarma imkânı buluyor.
Yine açlık süresi uzadıkça toksinlerden kurtulma faaliyetleri de hızlanıyor.
Kısacası bizi 1 ay süre ile “sahur-iftar” ritmi ile iki öğün beslenmeye yöneltip 16 saat civarında gıda tüketimine dur diyen ORUÇ, bedensel sağlık açısından da faydalı. Orucun sadece ruhsal değil, bedensel katkılarının da olduğu kesin.
Hürriyet/ Osman Müftüoğlu



İlgili Haberler

'Oruç tutmak karaciğer yağlanmanızı azaltabilir'


Admin 17 Mayis 2018

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA