Mülteciler için Avrupa 'birlik' olamıyor
Avrupa Komisyonu’nun mülteci krizinin çözümü için bugün bir plan açıklaması beklenirken kriz devam ediyor. BM Genel Sekreterliği Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Sutherland, ABD ve Körfez ülkelerini “Para yardımı yapmakla olmuyor” diye eleştirdi.
Avrupa Birliği Komisyonu’ndan 160 bin mülteciyi ülkeler arasında paylaştıracak zorunlu dağıtım planının son şeklini alacağı bugünkü toplantısı öncesi, mülteci krizinin uzun yıllar süreceği uyarısı geldi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk üye ülkelere çağrılarda bulundu. Tusk "Yaşanan göç dalgası bir sefere mahsus bir olay değil, yıllar sürecek büyük bir göçün başlangıcıdır. Birbirimizi suçlamadan, bu durumla yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Peter Sutherland, Lübnan, Ürdün ve Türkiye’nin 4 milyona yakın Suriyeli mülteciyi ağırladığını hatırlatırken, ABD ve zengin Körfez ülkelerinin krizin çözümü için sadece bağış yapmalarının yetersiz olduğunu, mültecileri ağırlamaları gerektiğini söyledi.
Sutherland, Macaristan’ın Avrupa’daki sığınmacılara yönelik tutumunu da eleştirirken “Tarih, bunun hesabını soracak. Bu durum, değerler üzerine kurulduğunu söyleyen Avrupa için bir dönüm noktası” dedi. Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovokya ve Romanya, mültecilerin ülkeleri mecburi dağıtım sistemine karşı çıkıyor. Bugünkü zirve öncesi gelişmeler şöyle:
Almanya'ya 800 bin mülteci
Bu yıl 800 bin mülteciye kapıları açmayı planlayan Almanya’da Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise dün ülkesinin yılda en az 500 bin sığınmacıya kapısını açmaya yıllarca devam edebileceğini, buna gücünün yeteceğini söyledi.
Venezüela da göçmen alacak
Suriye’de Esad rejiminin müttefiklerinden Venezuela’nın sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro da ülkesinin 20 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.
Danimarka'dan 'gelmeyin' ilanı!
Danimarka ise Suriyeli mültecilerin ülkeye gelmesini önlemek için Lübnan gazetelerine İngilizce ve Arapça ilanlar verdi. İlanlarda, sığınmacılara yapılan sosyal yardımların yarıya indirildiği, geçici oturum alanların ilk yıl için ailelerini yanlarına aldıramayacağı, süresiz oturuma başvuranların Danca konuşması gerektiği, iltica talebi reddedilenlerin sınır dışı edileceği belirtildi. Hükümete bu gazete ilanlarıyla Danimarka’ya gelmek isteyen sığınmacıları caydırmak istediği suçlaması yöneltildi.
"Avrupa karaya vurdu"
Deniz yoluyla AB'ye gelen göçmenlerin İtalya'yla birlikte hedef noktasındaki Yunanistan'ın eski başbakanı Aleksis Çipras "Önceki hükümetten göçmenler konusunda sıfır hazırlık teslim aldık. Bizi sınırları açmakla suçluyorlar. Denizde sınır vardı da biz mi bilmiyorduk? Ege'de Avrupa medeniyeti karaya vurdu" ifadelerini kullandı. 30 bin sığınmacının ulaşmayı başardığı Yunan adalarındaki mülteciler, kayıtlarının yapılıp AB'ye kabul edilecekleri günü bekliyor.
Sabah