Kayıp kaçak bedeli sebepsiz zenginleştirdi
Elektrik dağıtım şirketlerinin, kaçak enerji kullandığı tespit edilen kişilerden bunun bedelini tahsil ettiğini belirten tüketici mahkemesi, kayıp kaçak bedelinin abonelere de yansıtılmasının mükerrer tahsilat yoluyla dağıtım şirketinin sebepsiz zenginleşmesine sebep olacağına hükmetti
Sakarya'da tüketici mahkemesi, dağıtım şirketlerinin 'kayıp kaçak'ta mükerrer tahsilat yaptığını ortaya çıkardı. Sakarya'da yaşayan Mehmet Demir, kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelinin iadesi için Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'ye (SEDAŞ) yaptığı başvurudan sonuç alamayınca Serdivan Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na şikâyette bulundu. Demir, haksız yere alınan kayıp-kaçak bedelinin hesaplanarak iadesini talep etti. Şikâyeti inceleyerek karara bağlayan hakem heyeti, abone olmadan ve hiçbir ücret ödemeden elektrik kullanan kişilerin bulunup bedelinin o kişilerden tahsil edilmesinin esas olduğunu kaydetti.
ABONE DEĞİL ŞİRKET DÜŞÜNMELİ
SEDAŞ'ın savunmasını yeterli görmeyerek tüketicinin mağdur edildiği sonucuna varan hakem heyeti, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelinin hesaplanarak Demir'e iade edilmesine karar verdi. SEDAŞ, hakem heyetinin kararına itiraz için tüketici mahkemesi sıfatıyla Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. SEDAŞ'ın avukatı Pınar Çolak Yaşar, kayıp-kaçak bedelinin kaçak enerji kullanımından kaynaklanan bir bedel olmadığını, bedelin elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp kaçak oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlendiğini kaydetti. SEDAŞ'ın başvurusunu reddeden mahkeme, kaçağı önleyecek teknik alt yapıyı kurmanın davacı şirketin görevi olduğunu belirtti.
Mükerrer tahsilat adil değil
Esnafın taşıma sırasında zayi olan malının bedelini tüketiciye yansıtmasının nasıl hukuka aykırı ise kayıp enerji bedelinin de tüketiciden talep edilmesinin o kadar hukuka aykırı olduğunu kaydeden mahkeme, kararında şu görüşlere yer verdi: "Kaçak enerji kullanımını önlemek elektrik dağıtım şirketinin görevidir. Şirketin önleyemediği kaçak enerji kullanımının bedelini abonelerine yansıtması hakkaniyete aykırı olduğu gibi kaçak enerji kullandığı tespit edilenlerden tahsil edilecek kaçak enerji bedeli davacı şirketin mükerrer tahsilat yoluyla sebepsiz zenginleşmesine neden olacaktır. Sayaç okuma bedeli şirketin elektrik dağıtım işinin maliyet unsurları içinde bulunan ve fiyatı içinde yer alması gereken bir bedel olup ayrıca tüketiciye fatura edilmesi de davacı şirketin mükerrer tahsilat yoluyla sebepsiz zenginleşmesine neden olacaktır."
yenişafak