Danimarka 'çöpten enerji'yi etkin kullanıyor

Danimarka 'çöpten enerji'yi etkin kullanıyor

Enerjisini başta rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjiden karşılayan ve fosil yakıt kullanımını tamamen bitirmeyi amaçlayan Danimarka çöplerini imha etme yönteminde de diğer ülkelerden ayrılıyor.


Bölgesel ısıtmada 100 yıldan fazla tecrübesi olan kuzey ülkesi, ürettiği çöplerin büyük bölümünü ya dönüştürüyor ya da yakarak ortaya çıkan ısının büyük bölümünü bölgesel ısıtmada kullanıyor.
Yıllık 11 milyon tonluk çöpün yüzde 67’si geri dönüştürülürken, yüzde 27’si ise yanma tesislerinde değerlendiriliyor. Ortaya çıkan enerji, ihtiyaca göre elektriğe ya da bölgesel ısıtma sistemleri için sıcak suya dönüştürülüyor. Bu alanda çalışan 29 tesisin çoğu belediyelere ait. Çöpten sağlanan enerji, ülkenin ısıtma ihtiyacının yüzde 20’sini, elektrik tüketiminin ise yüzde 5’ini karşılıyor.
“Danimarkalılar para kazanmayacaksa bir işe girmez”
DEİK/Türkiye-Danimarka İş Konseyi, geçtiğimiz hafta Danimarka’ya “Atıktan Enerji ve Bölgesel Isıtma” konulu bir heyet ziyareti gerçekleştirdi. Heyette iş adamlarının yanı sıra 3’ü başkan düzeyinde 8 belediyeden de temsilciler bulunuyordu. Üç gün gün süren sunum ve gezilerde katılımcılara Danimarka’nın atıktan enerji üretimi ve bölgesel ısıtma sistemleri konusunda teknik bilgiler verildi.
Söz konusu sistemler hakkında bilgi veren DEİK/Türkiye-Danimarka İş Konseyi Başkanı Alper Önoğlu, “Danimarkalılar bir şeyden para kazanmazlarsa bunu kurmazlar. Çevrecilik değil olay sadece. Danimarka’da boruları döşemek Türkiye’dekinden 4 kat daha pahalı. Buna rağmen bu sistemleri kurup işletmeyi başarabiliyorlar. Bu sistem yerli sanayiye de kazandırıyor” dedi.
Dünya

Admin 06 Ekim 2017

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA