Asitli içecekler çocukları yakıyor!
Yemek borusu yanığı şikayetiyle bir çocuk kliniğine başvuran 2 hastayı inceleyen uzmanlar, yanığa günde 1-1.5 litre düzeyinde tüketilen asitli içeceklerin neden olduğunu tespit etti.
Dr. İlhan Çiftçi’nin öncülüğündeki ekip aşırı asitli, kolalı içecek tüketiminin çocuklarda yemek borusu yanıkları ile safra kesesi taşına neden olduğunu ortaya çıkardı. Çiftçi, yemek borusu şikayetiyle başvuran 2 olguyu incelediklerini ve yaşları 12 ile 16 olan bu çocukların 5 yıl boyunca günde 1-1.5 litre asitli kolalı içecek tükettiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Çocuklarda yemek borusu yanıklarının asit baz gibi aşındırıcı maddelerin ağızdan alımı veya doğumsal anomaliler sonrası geliştiğini kaydeden Çiftçi şunları söyledi: “Aşındırıcı maddelerden alkali olanlar, derin yanık oluşturur. Asidik maddeler ise fazla alındığında yemek borusu ve midede yanık meydana gelir. İki çocukta ciddi yemek borusu darlığı olması üzerine araştırmalarımızı yoğunlaştırdık.
Bu ürünlerin alımını kısıtlayıp, yemek borusuna müdahaleler yaparak dar olan kısmı genişlettik. Beraberinde ilaç tedavisi ile düzelen olgulara gazlı-asitli tüketim konusunda kısıtlama getirdik. Normale dönen çocukların kontrollerini düzenli olarak sürdürüyoruz.”
Tahriş eder
Dr. Özlem Durmaz, “Asitli içeceklerin yüksek miktarda ve uzun süre kullanılması sindirim sisteminde tahrişe yol açar” dedi.
Dr. Yavuz Dizdar ise “Bazı içeceklerin formülü gizli deniyor. Bu gizliliğin altında sağlık riskleri yatıyor” diye konuştu.
Milliyet