ABD genelinde polisin aşırı güç kullanımına tepkiler yükseliyor. Hazırlanan raporlarda polisin şiddet eğilimi, gereksiz yere silah kullanma, yanlış kişiyi vurma, yanlışa rağmen ceza almama gibi detaylar da dikkat çekiyor.
New York'ta siyahi bir Amerikalının, gözaltı işlemi sırasında boğazını sıkarak ölümüne neden olan polise takipsizlik kararına tepkiler büyüyerek devam ediyor.
Siyahi zanlıları öldüren beyaz polislerin yargılanmaması yönünde arka arkaya gelen jüri kararları ABD'deki ırkçılık ve ayrımcılık tartışmalarının yeniden alevlenmesine neden oldu. New York'ta binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen gösteriler Foley Meydanı'nda başladı. Burada bir süre gösteri yapanlar gruplara bölünerek Manhattan'ın çeşitli bölgelerine doğru yürüyüşe geçti. Zaman zaman yolları trafiğe kapatan göstericilerle polisler arasında arbede yaşandı.
Times Meydanı'nda barışçıl başlayan gösteriler, gece geç saatlerde polisle protestocular arasında arbedeye döndü. Times'taki trafiği kapatan göstericilere dağılma çağrısı yapan polis, yolu açmayan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Göstericiler, Ferguson protestolarının başından bu yana kullanılan "Eller yukarı, ateş etme" sloganlarıyla polis şiddetine tepki gösterdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD'li yetkililerden hesap verme konusunda halktan yükselen taleplere kulak verilmesini istedi.
ABD Adalet Bakanlığı, geçen ay polisin elinde oyuncak silah olan 12 yaşında bir çocuğu da öldürdüğü Cleveland kentinde, emniyet güçlerinin sıkça ve sistematik şekilde aşırı ve gereğinden fazla güç kullandığını saptadı.
Adalet Bakanlığı'nın 53 sayfalık raporunda, Cleveland polis yetkililerin sistematik bir biçimde pervasızca güç kullanımına başvurduğu belirtilirken, arama ve el koyma faaliyetlerine dair de kaygılar ifade ediliyor.
Cleveland polisinin federal inceleme görevlilerince istenen belgelerin birçoğunu vermediğine de dikkat çekilen raporda, "Polis yetkililerinin, ya silahlarını yanlışlıkla ateşledikleri ya da yanlış kişiyi vurdukları çok sayıda vaka gördük" değerlendirmesinde bulunuldu.
Özellikle güç kullanımı konusunda polise sert eleştirilerin yöneltildiği raporda, uygunsuz güç kullanımından dolayı polislere ceza verilmesi oranının da çok düşük olduğu, son 3 yılda sadece 6 polis yetkilisinin uygunsuz güç kullanımı nedeniyle açığa alındığı kaydedildi. Raporda, polisin hatalı vakalarının da çoğu zaman rapor edilmediği ortaya çıktı.
TRT Haber