Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 19. Milli Eğitim Şûrası için 11 İl Müdürlüğü’nden gelen hazırlık çalışmaları raporuna göre, bakanlık, ortaokul ve liselerde okutulan seçmeli derslerle ilgili çok önemli bazı değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.
Buna göre, ortaokul ve liselerde mevcut ders programına göre haftada 2’şer saat alınabilen Kuran, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerinin yıllar boyunca azar azar değil tek yılda yoğunlaştırılmış şekilde verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda isteyen öğrenci, 1 yıl içerisinde örneğin yalnızca Kuran dersini haftada 6 saat alarak, yıllara yayılan müfredatı 1 yılda tamamlamış olacak.
Rapora göre, bakanlığın, şurada tartışılmasını istediği öneriler özetle şöyle:
Bütün derslerin öğretim programları gözden geçirilerek sadeleştirilecek ve içeriği zenginleştirilecek. Bu kapsamda ders konuları ve kazanımları azaltılacak; ders kitaplarında bir konuda çok fazla kavrama değil en temel kavramlara yer verilecek.
Ahlak eğitimi, karakter eğitimi, değer eğitimi, etik eğitimi ve duyuşsal davranış eğitimi gibi herhangi bir başlık altında yeni bir ders programa eklenecek. Ya da öğrencilere kazandırılacak “değerler” diğer derslerin içine yedirilecek.
Haftalık ders saati çizelgesi sadeleştirilecek. Benzer içeriğe sahip dersler birleştirilecek. Örneğin dil ve anlatım dersi ile Türk Dili ve Edebiyatı dersi artık iki ayrı ders değil, tek ders olarak okutulacak.
Bir okulda seçmeli herhangi bir dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin o dersi seçmesi şartı, özel eğitim öğrencileri için esnetilecek.
Trafik Güvenliği dersi ile İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi haftalık ders çizelgesinden kaldırılacak. Bu derslerin içerikleri Sosyal Bilgiler dersinde verilecek.
İlkokulda verilen Oyun ve fiziki etkinlikler dersi ile ortaokulda verilen beden eğitimi ve spor dersinin ismi, beden eğitimi ve oyun olarak değiştirilecek.
Milliyet