Orman Genel Müdürlüğü, son dönemde artan mantar zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla zehirli mantar türlerine ilişkin ikaz tabelaları hazırlıyor


Bu kapsamda pilot bölge seçilen Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ormanlık alanlarda ikaz tabelaları yerleştirildi.
Türkiye, bitki çeşitliği açısından olduğu gibi mantar çeşitliliği açısından da önemli bir konumda bulunuyor. Bu anlamda ülkenin barındırdığı makro mantar niteliğindeki tür sayısının 2 bin civarında olduğu biliniyor.
Söz konusu zenginlik halen geleneksel kullanımlar çerçevesinde faydalanmaya konu ediliyor. Ancak Türkiye, mevcut kullanıma bağlı ekonomik kazancın çok üzerinde bir potansiyeli barındırıyor.
Orman Genel Müdürlüğü, bu potansiyelin belirlenmesi ve sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde faydalanılması açısından bir kısım çalışmalar gerçekleştiriyor.
Bu çerçevede, 2014 yılı içerisinde başlatılan biyod mantar veri tabanı sayesinde Türkiye'de bulunan mantar türlerinin tespiti ve teşhisi çalışmaları yapılmaya başlandı.
Çalışmalar kapsamında, şu ana kadar söz konusu veri tabanına 206 mantar türü girildi.
Akademisyenlerle ortak yürütülen bu çalışma ile zehirli ve yenilebilir mantar türleri belirlenerek, veri tabanına kaydedilecek.
Yetkililer, doğal mantarların mevsimlere bağlı olarak doğada çıktıklarını ve tespit edilebildiklerini belirterek, en uygun mevsim niteliğindeki sonbahar aylarında veri sayısının hızla artacağını düşündüklerini dile getirdi.
Genel Müdürlüğün internet sayfasına ise Türkiye'deki mantar türlerine ilişkin bilgilendirme amaçlı videolar konularak, vatandaşların bu konuda daha bilinçli hareket etmesi amaçlanıyor.
AA

Admin 27 Ekim 2014

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA