Kabe'nin çevresinde iki yıl önce başlatılan tavaf alanlarını genişletme çalışmaları devam ediyor.


Suudi Arabistan yönetiminin hac kontenjanlarını yüzde 20 düşürmesine neden olan çalışmalar dolayısıyla geçen yıl daha çok yaşlı ve engellilerin kullanımına açılan tavaf alanından, bu yıl tüm hacı adayları istifade edebiliyor. Ancak yoğunluğun başladığı saatlerde bu alanlar sadece tekerlekli sandalyeli engelliler ile yaşlılara tahsis ediliyor. Kapılarda bekleyen görevliler, başkalarının geçişine izin vermiyor.
Kabe'nin çevresinde yükselen inşaat iskelelerinde günün neredeyse her saatinde hareketlilik göze çarpıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, onlarca vincin çevrelediği Kabe-i Muazzama'daki inşaat 1 yıl içerisinde tamamlanacak, ardından da yeni yapılan binalarla metaf (tavaf alanı) arasına birkaç yıl önce sökülen Osmanlı revaklarının bir kısmı yeniden yerleştirilecek.
Çelik engel
Her yıl milyonlarca Müslüman’ın görmek için birbiriyle yarıştığı ve hac döneminde yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiği Kabe, devam eden Tavaf Alanını Genişletme Projesi kapsamında 2 yıldır dev bir şantiyeye döndü. Kabe’nin güzelliğini gölgeleyen çelik platformların önümüzdeki yıl kalkması planlanırken, son 2 yıldır hac için kutsal topraklara gelenler bu manzara karşında üzüntülerini dile getiriyor.
Yoğunluk arttı
Öte yandan Kurban Bayramına 3 gün kala, Mekke-i Mükerreme çevresinde yoğunluk arttı.
Özellikle vakit namazlarını Kabe'de eda edebilmek için büyük çaba harcayan onbinlerce hacı adayı, saatler öncesinden Mescid-i Haram'a geliyor. Bazı hacı adayları Kabe'nin çevresindeki caddelerde namazlarını eda ediyor.
Kâbe'nin 'gönüllü' temizlik işçileri
Milyonlarca Müslüman'ın hacı olmak için geldiği Kâbe, yine onlarca farklı ülkeden gelen 500 'gönüllü' temizlik işçisi tarafından her gün temizleniyor
Hac dönemlerinde günün her saati milyonlarca Müslüman'a ev sahipliği yapan Kâbe'nin temizliğine büyük titizlik gösteriliyor. Ancak hacılar Kâbe'nin içindeyken temizlik yapmak ise başlı başına bir sorun. Bunun için ilginç bir yöntem geliştirilmiş. Önce temizlenecek alan belirlenip hızlı bir şekilde çember altına alınıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen temizlik işçileri saniyeler içinde belirlenen alanı temizleyerek yeniden ibadete açıyor. Kâbe'nin 500 gönüllü temizlikçi işçisi hem hac vazifesini yerine getiriyor hem de hacı adaylarının verdiği sadakalarla geçimlerini sağlıyor.
Geçici bir süre Kâbe'de hizmet ederek hem hac vazifelerini yerine getiriyorlar hem de sadakalarla yaşamlarını sürdürecek kadar para kazanıyorlar. Kâbe'de görev yapan gönüllü temizlik işçilerinin bu ülkeye giriş yapması aslında hiç de kolay değil. Suudi Arabistan'da kefillik sistemi var. Kâbe'de çalışmak isteyen işçinin önce kendisine bir kefil bulması gerekiyor. Bu kefil her türlü soruna karşılık olarak yetkili kurumlara sonradan alınmak üzere önemli miktarda para yatırıyor. Kâbe'nin gönüllü temizlik işçilerinin barınmaları da ciddi bir sorun. Bazıları şirketin barakalarında yaşamlarını sürdürürken bir kısmı geceyi Kâbe'de geçiriyor.
Ajanslar

Admin 03 Ekim 2014

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA