Madencinin ocak içerisinde nerede olduğunu gösteren çipli baş lambalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), özellikle göçük gibi iş kazalarında mahsur kalan işçilerin yerinin tespit edilmesinde büyük kolaylık sağlayan ekipmanın kullanımını yaygınlaştırmak için çalışıyor.


Baş lambalarında bulunan sinyal yayıcı, cihazın bataryasının boşalmasının ardından bile 1 hafta süreyle çalışmaya devam edebiliyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan madencilerin ocak içerisinde nerede olduğunu gösteren çipli baş lambalarını yaygınlaştırma hedefi doğrultusunda, özellikle göçük gibi iş kazalarında mahsur kalan işçilerin yerinin tespit edilmesinde büyük kolaylık sağlayan ekipmandan 3 bin 250 adet daha satın alınacak. Taş kömürü üretiminin başladığı yıl olarak kabul edilen 1848’den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda 5 bini aşkın madencinin öldüğü havzada, işçilerin hayatını kaybetmesine en fazla neden olan kazaların başında gelen göçüklerin önlenmesi ve kurtarma çalışmalarının hızla yapılması önem taşıyor.
Armutçuk ve üzülmez ocaklarında kullanılacak
Sevdikleri ve iş arkadaşları tarafından ‘’hayırlı işler’’ yerine ‘’uğurlar olsun, Allah’a emanet ol’’ denilerek yolcu edilen madenciler, baretlerinin ışığıyla aydınlattıkları yerin metrelerce altında, kazdıkları her bölge için uzunlukları 4-5 metreyi bulan maden direklerini baltayla keserek tahkimatlar yapıp göçüklere karşı önlemler alıyor. Kömür üretimi sırasında tavanın çökmesi ya da kazılan kömürün madencilerin üzerine kayması sonucu yığınların altında kalan işçilere en kısa sürede ulaşılması için TTK tarafından da tedbirlerin yanı sıra yatırımlara da ağırlık veriliyor. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa sinyal veren özellikte baş lambalarını kullanmaya başlayan kurum, 3 bin 250 ekipman daha satın alarak Armutçuk ve Üzülmez ocaklarında da sistemi yaygınlaştırmayı planlıyor.
Millî Gazete

Admin 18 Eylul 2014

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA