Kamu alımlarında orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinde yüzde 15 fiyat avantajını zorunlu kılan süreç ocak ayında başlıyor


Bakanlığın liste açıklayacağı ocak ayından önce üreticiler yerli malı üretici olduklarını ve ürünlerinin yerli üretim olduğunu belgeleyecek. Bu belgeleme için gerekli yönetmelik de 13 Eylül Cumartesi günü yayımlandı. Yönetmelikte sayılan kriterlerin hepsinin mi yoksa, birinin yerine getirilmesinin mi yerli malı sayılmaya yeteceğine ilişkin ayırt edici bir ifade yer almadı.
Buna göre, sanayi ürünleri için sanayi sicil belgesine sahip işletmeler tarafından üretilmiş ve bu belgedeki “üretim konusu” içeriğinde yer almış, tamamen Türkiye’de üretilen bir ürünü “yerli malı” haline getirecek. Buna ek olarak ürünün yüzde 51 oranında yerli katkı almış olması yerli malı sayılmasını sağlayacak.
Hangi ürünler yerli malı sayılacak
Yönetmelikte, sanayi ürünleri, tarım ürünlerine dayalı sanayi ürünleri ile madencilikten elde edilen ürünlere yönelik “üretim sürecini” içeren ortak tanım, “Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması” ifadeleriyle yer aldı.
Gıda ve tarımsal ürünlerin ise Tarım Bakanlığı’na kayıtlı işletmeler veya onay belgesine sahip üreticiler tarafından üretilenler, üretim sürecinin önemli aşaması Türkiye’de gerçekleştirilen ve çiftçi kayıt sistemi belgesi, Tarım Bakanlığı kayıt belgesi, örtü altı kayıt belgesi sahibi işletmeler tarafından üretilen gıda ürünleri yerli malı sayılacak.
Yerli katkının hesabı üretici tarafından yapılacak
Yerli katkının hesabı uzman ve serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir onayıyla üretici tarafından yapılacak. Yerli katkı oranı, nihai ürün maliyet tutarından nihai ürün için yapılan ithalatın çıkarılması ve nihai ürün maliyetine bölünerek 100 ile çarpılmasıyla bulunacak. Hesaplamada kullanılacak giderler, doğrudan ve dolaylı malzeme gideri, işçilik gideri ve ürünle ilgili genel giderlerden oluşacak. Şirketler, bu hesapları yaptıktan sonra kayıtlı oldukları TOBB veya TESK’e bağlı oda-borsaya başvuracak. Alınan belgenin süresi 1 yıl olacak. Bilgiler 6 ayda bir bakanlığa sunulacak. Bu belgeler üretilen ürünlerin orta, yüksek gibi teknolojik kategorisini de taşıyacak.
Dünya

Admin 17 Eylul 2014

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA