Türkiye’de iş kazaları eksik olmuyor. Bazı kazalar hayat kaybına yol açarken bazıları kırıklar, çıkıklar, ezilme yaralanmaları, kopmalar, kesilere neden olabiliyor.


Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, iş kazalarının gece vardiyalarında daha sık görüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Nadir Şener, iş kazaları sonucu birçok ölüm ve yaralanmalar yaşandığını kaydetti. Kırık, çıkık, ezilme, bağ yaralanmaları, kopma gibi durumların meydana geldiği kazalarda, ilk yardımın önemine işaret etti. Şener, şu bilgileri verdi: “İş yerinde kırıkla karşılaşınca kırık olan bölgeyi her iki yanından sert bir karton, tahta parçası, boru vb. sert bir cisimle tespit edip bu tespit malzemelerini kırık olan bölgeye bir ip veya sargı yardımıyla sararak kırığı hareketsiz hale getirmek gerekir. Hastanın taşınma zorunluluğu varsa sedye, kapı, ahşap plaka vb. üzerinde kesinlikle ayağa kaldırılmadan ve oturtulmadan taşınmalıdır. Ezilme yaralanmalarında ise damar ve sinirlerin hasar görme olasılığı yüksektir. Ezilen bölge bir an önce yükseğe kaldırılmalı ve araya havlu, bez vb. konarak soğuk uygulanmalıdır.”
Dikkatsizlik etkili bir neden
Şener, ortopedik iş kazalarına genel olarak dikkatsizliğin ve yorgunluk nedeniyle konsantrasyon kaybının etkili olduğunu vurguladı. Özellikle gece vardiyalarında daha ciddi iş kazaları gözlendiğini ifade eden Şener, “Bu nedenle çalışanların iş yeri kurallarına çok daha dikkat etmeleri gerekiyor. Kaza anında ise ilk yardım önlemlerinin uygulanması ve kazazedenin acilen en yakın sağlık merkezine ulaştırılması şart. Sağlık merkezine gidilirken hastaneyi arayıp haberdar etmek özellikle uzuv kopmalarında hastanenin gerekli ekibi hazırlaması açısından zaman kazandıracaktır. Ayrıca tüm iş kazalarında hasta olası bir ameliyata hazırlık için hastaneye ulaşıncaya kadar aç bırakılmalıdır.” diye konuştu.
Millî Gazete

Admin 17 Eylul 2014

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA