16 Eylül 1890’da Kushimoto kayalıklarına çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni, kazanın 124. yılında anılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri de önümüzdeki yıl (125’inci yılında) modern savaş gemisi Salih Reis ile aynı rotayı izlemeyi planlıyor.
Sultan II. Abdülhamit’in Japon İmparatoru’na verdiği imtiyaz nişanını ve çeşitli hediyeleri götürdükten sonra 16 Eylül 1890’da Kushimoto kayalıklarına çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni, kazanın 124’üncü yılında anılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri, 125’inci yıl olan önümüzdeki yıl Salih Reis adlı modern savaş gemisi ile aynı rotadan bir ziyaret daha yapacak.
Japon imparatoru Komeii’nin yeğeninin İstanbul’a gelmesiyle gelişen iki ülke ilişkileri, II. Abdülhamit’in çeşitli hediyelerle yüklediği Ertuğrul Fırkateyni’ni Japonya’ya göndermesiyle arttı. Okyanus aşmaya yeterli olmayan Ertuğrul gemisi, 11 ayda gittiği Japonya’nın Yokohama Limanı’ndan dönüşe geçtiğinde fırtınaya yakalandı. Pasifik tayfununun sürüklediği gemi, Kushimoto kayalıklarına çarparak batarken 540 denizci hayatını kaybetti. 38’i ağır, 69 asker kurtulurken iki ülke arasındaki ilişki Ertuğrul’un trajik sonuyla katlandı. Japon halkı, Ertuğrul’un mürettebatını anmak için bir anıt yaparken bir de şarkı besteledi. Her anma töreninde anıta giden Japonlar besteledikleri şarkıyı söylerken, kendileri için gelen askerleri hiç unutmayacaklarını dile getiriyor.
Salih Reis Uzakdoğu yolcusu
Ertuğrul’un batmasının yüzüncü yıldönümü olan 1990’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Turgutreis fırkateyni aynı rotadan Japonya’ya gitmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 125’inci yıl olan 2015’te de Japonya’ya bir seyahat düzenleyecek. Donanma’nın en modern savaş gemilerinden biri olan Barbaros sınıfı Salih Reis’in Haziran 2015’te çıkacağı yolculukta Ertuğrul’un kullandığı rota takip edilecek.
Milliyet