___________________________________________


Sabır birisini bir şeyden alıkoymak, tutmak, dayanmak mânâlarına gelen bir kelimedir. Başına gelen belalara, sıkıntılara dayanmaya dendiği gibi, Allah’a ibadete devam ve isyandan kaçmaya da sabır denir. Sabır musibetle karşılaşıldığı ilk anda olur. Sabır için çeşitli dereceler vardır. Sonunda karşılaşacağı nimetleri düşünerek belalara sabretmek, Allah’ın cezalandırmasından korkarak günaha girmekten kaçınmaya sabretmek, taat ve ibadetle nefse gelen ağırlığa sabretmek.
Kur’an-ı Kerimde çeşitli dayanıklılık testlerine tabi tutulduğunu gösterici pek çok âyet vardır. Tabii bu dayanıklılık testlerinin başında da açlık yâni oruç vardır.  Bakara 155 de mealen: “Andolsun ki sizi biraz korku, açlık, mallardan, canlardan ve fakirlik ile imtihan ederiz. (Ey Muhammed) sen, sabredenleri müjdele.” Bir başka âyet-ı kerimede: “Sabredin; çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” Peygamber Efendimiz sabrı şöyle açıklamıştır:“Sabır imanın yarısıdır.”
Yâni oruç başlı başına sabrı gerektiren bir ibadettir. Nefsi tutkulardan da uzaklaşmaktır. Oruç nefsi terbiyede en kesin ve önemli yoldur, ibadettir ve zorluklara alıştırır. Melekut alemine kapı açar. Aişe (r.a) validemizden de rivâyet edilen bir hadîs-i şerif var. Aişe-i Sıddık validemize Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Ey Aişe! Melekut kapısını, açılıncaya kadar çalmaya devam et.” Hz. Aişe validemiz soruyor: “Ne ile ey Allah’ın Resulü ? “Açlık ve susuzluk ile” diye cevap veriyor.
Yine Hz. Aişe’den rivâyet şöyledir: “Allah Resûlünün karnı ömrü boyunca üç gün artarda peşi peşine arpa ekmeği ile doymamıştır.” Zümer suresinin 10. âyetinde sabredenlerin mükafatları hakkında şöyle buyurulur: “Sabredenlere mükafatları sınırsız olarak, hesapsız olarak verilir.” Bu âyet-i kerimedeki sabredenlerden muradın oruç tutanlar olduğu söyleniyor. Yine sabır aynı zamanda orucun isimlerinde bir tanesidir. Zîra hadîs-i şerifte şöyle geçmektedir: “Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın da sevabı cennettir. Sonuç olarak; oruç iradeyi kuvvetlendirir, gayreti biler, sabrı öğretir, zihnin berraklaşmasına, düşüncenin parlamasına, geçerli ve isabetli düşüncelerin ilhamına yardımcı olur.

Admin 03 Temmuz 2014

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA