Kentsel dönüşüm yasasının uygulama esaslarını belirleyen 3. yönetmelik de yayımlandı. Buna göre, dönüşüm alanlarındaki harç ve vergi muafiyetleri netleşti. Yönetmelikte 2/3 kuralı ve açık artırmanın usulleri de belirtildi.


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile ilgili olarak 3. yönetmelik değişikliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Önemli değişiklikler içeren yeni yönetmelikle birçok konu aydınlığa kavuştu. Açık arttırmanın satış şartlarının belirlendiği değişiklikle riskli yapı tespiti yapacak mühendislere eğitim ve Bakanlık tarafından katılım belgesi alma zorunluluğu getirildi. En önemlisi de uygulamada 15. madde esaslı bir şekilde değiştirilerek SPK lisanslı değerleme raporunun toplantı öncesinde alınması ve anlaşma sağlanamaması halinde tek malikçe noterden toplantıya davet usulü getirildi.
Ayrıca tüm tebligatların artık Tebligat Kanunu dikkate alınarak yapılması esası getirildi. Yani tapu müdürlüklerinin riskli yapı bildirimlerini mektupla yapmaları yerine Tebligat Kanunu’na uyarak yapmaları esas alındı.
Değişiklikle TOKİ, riskli alan ve riskli yapılarda oturanlar ve işyeri sahipleri için rezerv konut ve işyeri sağlayabileceği gibi, bu alanlarda oturmayanlar için de gelir getirecek uygulamalar yapabilecek ve satışa başlayabilecek.
Düzenlemeyle riskli yapılardaki maliklerin anlaşma sağlaması ve taşınmazı tahliye etmesi durumunda artık 60 günün sonu beklenmeyecek ve maliklerin yazılı muvafakati, elektrik, su, doğalgaz vb. hizmetlerin kapatıldığı belgelenmek kaydı ile 6 gün içerisinde yıkım ruhsatı belediyelerce verilecek.
2 ayda bir belediyeler riskli yapıların yıkılıp yıkılmadığını kontrol edecek ve bu şekilde yıkımı yapılmayan ve geciktirilen yerlerde yıkım hızlıca gerçekleştirilecek.
Riskli yapılarda kiracılara işyeri veya konut verilmesi uygulaması kaldırılırken, sadece riskli alan ve rezerv yapı alanlarında bu hak korundu. Uygulama alanlarında kiracıların sayısının fazla olması durumunda ise kura yöntemi getirilerek hak sahibi yapılacak.
Taraflar arasında önceden oy birliği sağlanmamış ise Sermaya Piyasası Kurulu’na (SPK) tabi değerleme şirketinden rapor alınarak kat maliklerini noter marifeti ile toplantıya çağrılması şartı getirildi. Buna göre maliklere önce herhangi bir usule tabi olmadan kendi aralarında oy birliği ile anlaşma şartı kondu. Bu anlaşma sağlanmazsa tek toplantı yapılması ve bu toplantıdan önce değerleme şirketinden rapor alınarak rapor üzerinden anlaşma yapılması, bu da olmazsa 2/3 arsa payı oranında karar alınması şartı getirildi.
Milliyet 

Admin 04 Temmuz 2013

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA