Son zamanlarda endüstriyel üretimin birçok alanında sağladığı ilerleme nedeniyle adını daha sok duymaya başladığımız 'grafen' madenciliğin son önemli buluşu olarak niteleniyor. Çünkü çelikten 200 kat daha güçlü, bir kağıt parçasından daha ince ve bakırdan daha iletken.


İngiltere'de Manchester Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar grafenin insan saçı telinden 1 milyon kez daha ince olduğunu ortaya koydu. New York Times, 'Sadece dünyadaki en inci materyal değil, aynı zamanda en güçlüsü' yorumunu yaptı. Grafen kullanıcıları, karbonun yeni şekli olan, bir tüyden bile hafif olan bu materyalin düşük enerji harcayan aletler, çabuk şarj olan ucuz bataryalar, ultra ince esnek dokunmatik ekranlar, çok hafif otomobil şaseleri üretiminde yeni bir çığır açabileceğini savunuyor. 
Madencilik uzmanlarına göre, katlanabilir telefonlar ve dokunmatik ekranlar, çok ince petrol ve doğalgaz sensörleri, hatta insanlarda kullanılabilecek sentetik kan üretiminde bile kullanılabilecek grafen tüm endüstriyel alanlarda devrim yapma potansiyeline sahip. Teknolojide gelecekteki uygulamalarına bakıldığında grafen, keşfedildiğinden bu yana bilim adamları arasında giderek daha fazla popüler hale geliyor.
Yüzde 70'i Çin'in elinde 
Grafenin hammaddesi grafit mineralinin yüzde 70'ini Çin kontrol ediyor. Diğer nadir elementlerde olduğu gibi Çin, grafit ihracatında bazı kotalar uyguluyor. Pekin'in yüzde 20 ihracat vergisi ve yüzde 17 KDV uygulaması grafit fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Diğer yandan Çin, çevresel kaygılardan ötürü, en büyük grafit üreticisi bölgelerinde yeni madenler açılmasını yasakladı. Tüm bunlar, Çin dışındaki ülkelerin elindeki grafite talebi artırdı. Büyük ekonomilerin bu minerali teknolojik ve endüstriyel gelişim için gerekli görmeleriyle dünyanın başka yerlerinde grafik madenleri açılmaya başladı. 
Dünya 

Admin 29 Nisan 2013

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA