Daha uzun ve daha sık diyalize imkan veren hemodiyaliz tedavisi hizmeti aralarında Bolu, Adana, İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'ın yer aldığı 25 ilde 54 merkezde veriliyor. Ev hemodiyalizi tedavi uygulaması ile ilgili hastadan herhangi bir ücret talep edilmeyecek.


Ev diyalizi, ülkemizde hemodiyaliz tedavisi gören yaklaşık 60 bin hastayı yakından ilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 'Ev Hemodiyalizi' genelgesini 81 il valiliğine gönderdi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun imzalı genelge de ev hemodiyalizi uygulama esasları sıralandı. Hizmeti vermek isteyen merkezlerin öncelikle içerisinde nefroloji uzmanının da bulunduğu Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonu'ndan Ev Hemodiyalizi Uygulama İzni alması gerekiyor.
Evde diyalize girmekte olan hastalarla ilişkili olarak tıbbi işleyiş ve uygulamalarda sorumluluk diyaliz merkezlerinde olacak. Merkezlerde kullanılacak hemodiyaliz cihazının en fazla 7 yaşında olması gerekiyor. Bu cihazlar eğitim alan hastalar dışında kesinlikle kullanılamayacak. Ev hemodiyalizi yapacak hasta ve yardımcısı, diyaliz merkezinde yetkili personeller nefroloji uzmanı, diyaliz hemşiresi ve dilayiz teknisyeni tarafından en az bir ay süreyle eğitime tabi tutulacak. Eğitim döneminin bitiminde uygulama yapılacak kişiye bir ay süreyle diyaliz merkezinde diyaliz yaptırılacak. Her iki eğitimi tamamladıktan sonra ekip tarafından değerlendirme yapılarak uygun görülmesi halinde 'ev hemodiyalizi yeterlilik belgesi' düzenlenecek. Bu hizmeti evde diyaliz sertifikalı bir hemşire tarafından evde almak isteyen kişilerin bu eğitimi almasına gerek olmayacak.

Admin 04 Nisan 2013

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA