Psikolog Jean Twenge, bazı insan kaynakları danışmanlarını eleştirdi. Bu kişilerin iş arayan gençleri yanlış yönlendirdiğini belirten Twenge, "Özgüveni yüksek gençler yetiştireceğiz diye bazen onları hayatın gerçeklerinden uzaklaştırıyoruz. Bu onların iş yaşamına da olumsuz etki yapıyor.” dedi.


Twenge, özellikle gençleri cesaretlendirmek için kullanılan "Sen en iyisin. En iyisini yaparsın" tarzındaki söylemleri ise gereksiz buluyor. Bir danışmanlık şirketinin düzenlediği 18. İnsan Kaynakları Zirvesi için İstanbul'a gelen yazar Twenge yaptığı değerlendirmede insan kaynakları ve yönetim danışmanlarının bu konuda yöntem değişikliğine gitmesi gerektiğini vurguladı. 
Twenge, “Takım çalışmasından bahsediliyor ama özellikle bireye odaklanma var. İlginin merkezinde olmak ve ‘Bende kimsenin keşfedemediği özel yetenekler var.' fikri kişiyi bulunduğu noktadan uzağa savurur.” şeklinde konuştu. 
Narsist, yani kendini fazla beğenen kişilerin karşısındakinin içinde bulunduğu durumu anlayamayacağını söyleyen Twenge, bu durumdaki bir kişinin yönetici ya da çalışan olarak başarılı bir performans sergileyemeyeceğini kaydetti. Aslında bireye odaklanmanın iyi bir gelişme olduğunu ama gittikçe aşırıya kaçan bu fikri dengelemek gerektiğini söyleyerek, “Bireyin yanında takım çalışmasına ve her şeyin sana değil birlikte çalıştığın insanlara bağlı olduğunu hatırlatmamız gerekir.” şeklinde konuştu. 
Küresel ekonomik durgunlukla birlikte iş bulmanın zaten zorlaştığını hatırlatan Twenge, “Ama bunu daha da zorlaştıran kişilik özellikleri. ‘Birçok zaman yerinde olmayan bu iş için fazla iyiyim' düşüncesi. Gençler arasında bu şekilde bir eğilim var.” sözlerine yer verdi. Türkiye'deki genç iş arayanlara da değinen Twenge, buradaki işsizliğin küresel krizden çok nitelikli işgücü sorunundan kaynaklandığını söyleyerek, “Bu Amerika'daki durumla benzer. Orada da insanlar kendini olduğundan iyi görüyor.” yorumunu yaptı.
Hızla gelişen teknolojinin hayatı kolaylaştırmanın yanında bazı tehlikelere de yol açtığını dile getiren Twenge, sosyal medyanın da narsisizme yani kendine hayran insanların artmasına yol açtığını söyledi. Sosyal medyada yer verilen resimlerin ve diğer kişisel paylaşımların bu durumu doğruladığını belirten Twenge, “Yapılan bir araştırmaya göre 1960'tan bu yana kullanımı en çok artan kelimelerden biri ‘ ben', eskiden kimse ‘kendimi seviyorum' da demezdi. Bütün bunlar değişimi gösteriyor.” dedi. 

Admin 18 Subat 2013

ŞU AN CANLI

HAVA DURUMU


ANTALYA