İngiltere’de donmuş gıdalarda at eti tespit edilmesinin ardından skandal, aralarında Fransa, İsveç, Hollanda, Romanya ve İrlanda’nın da bulunduğu diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı.
Ocak ayı ortalarında İrlanda Gıda Güvenliği Kurumu’nun (FSAI) yürüttüğü testler sonucu, İngiltere ve İrlanda’daki bazı süpermarket zincirlerinin at eti ve domuz eti bulunan hamburger köftesi sattığı belirlendi.
Olayın açığa çıkmasının ardından süpermarketlerde hamburger köftelerinin satışı durduruldu. FSAI, incelediği 25 hamburger etinin 10’unda at, 23’ünde ise domuz DNA’sı tespit etti.
Ülkede at etinin insan sağlığına zararı tartışılırken, İngiltere’deki Gıda Standartları Ajansı (FSA) firmalara et ürünlerini test etme çağrısı yaptı.
İngiltere Parlamentosu’nun Gıda ve Çevre Komisyonu, 26 AB ülkesinden tüm işlenmiş ve dondurulmuş et ürünlerinin ithalatına geçici bir yasak getirilmesini istedi. McIntosh, ‘’Avrupa Birliği’nde tüketicilerin güveninin yıkıldığından kaygılanıyorum. Bu bulaşmanın kaynağıyla ilgili bir bulguya ya da bu ürünlerin insan tüketimi için hazırlanıp hazırlanmadığına dair bir bilgiye ulaşamadık. Bu, gıda zincirine hiç bulaşmaması gereken büyük bir dolandırıcılık’’ dedi.
Geçen ay da İrlanda gıda denetim kurumu, İngiltere genelindeki bazı süpermarket zincirlerinde içinde at eti bulunan hamburger köftesi satıldığını belirlemişti. İki hafta sonra da Müslüman mahkumların bulunduğu bir cezaevinde “helal gıda” olarak sunulan bazı ürünlerde domuz DNA’sı tespit edilince kriz büyümüştü.
Gıda sektörüne tüm et bazlı ürünleri denetleme talimatı veren İngiltere’deki Gıda Standartları Ajansı, ‘’Bu son derece ciddi bir durum. Hamburger köfteleri ve lazanyada yüksek miktarda at eti bulunması, gıda zincirinde ağır ihmal ya da kasıt bulunduğunu gösteriyor. Bu sebeple hem burada, hem de Avrupa’da polisi olaya dâhil ettik’ açıklamasında bulundu.
Polonya-İrlanda arasında ‘at eti’ savaşı
İki ülkede tartışmalar sürerken, bu ayın başlarında at eti karıştırılan hamburger köftelerinin üretildiği Polonya ile İrlanda arasındaki ilişkilerde gerginlik yaşandı. İngiltere ve İrlanda’ya at eti satışı yapmakla suçlanan Polonya, konuyla ilgili soruşturma başlatsa da söz konusu ülkelere at eti satışı yapıldığına dair bir kanıta ulaşılamadığını bildirdi.
İsveç’in en ünlü yiyecek markalarından birinin ürettiği hazır lazanyalarda da dana eti yerine at eti kullanıldığı ortaya çıktı. Ülkedeki gıda sağlığı yetkilileri, firmanın ürettiği 7,5 ton lazanyada dana eti yerine at eti kullanıldığı şüphesiyle, söz konusu şirketin ürünlerinin satışının durdurulduğunu açıkladı. Lazanyaların İsveç ve İngiltere’de satılmak üzere Lüksemburg’da üretildiği bildirildi. İsveç ve İngiltere’de laboratuvarlarda yapılan ilk analiz sonuçlarında, lazanyalarda yüzde 90 oranında at etine rastlandığı bildirildi ve ürünlerin satışları durdurularak inceleme başlatıldı.
Milli Gazete